سفارش تبلیغ
صبا ویژن
 
 
امروز: سه شنبه 103 آذر 13

چیستی عدالت در روابط خارجی دولت اسلامی

 

دکتر ابراهیم فیاض

مرجع : پگاه حوزه 21 شهریور 1386 ساعت 14:59
 
امنیت جهانى حتماً با عدالت جهانى همراه نمى‏شود؛ بلکه مى‏تواند با ظلم جهانى همگام شود. بنابراین امنیت جهانى براساس عرضه و تقاضاى آزاد قدرت‏هاى جهانى ترسیم مى‏شود؛ پس امنیت جهانى زاییده لیبرالیسم جهانى است و لیبرالیسم خود زاییده ظلم برده‏دارانى چون «جان داک» براى جهان امروز بوده است.
 
 
چیستی عدالت در روابط خارجی دولت اسلامی
 
1. امنیت جهانى، موضوعى است که همراه با قدرت، ترسیم کننده سلسله مراتب جهانى است توسط دولت- ملت‏ها تعیین مى‏شود. امنیت جهانى مجموعه‏اى از امکانات نظامى، اقتصادى و سیاسى است و در نتیجه جرح و تعدیل محورهاى قدرت توسط سازمان‏هاى جهانى به وجود مى‏آید.

2. امنیت جهانى حتماً با عدالت جهانى همراه نمى‏شود؛ بلکه مى‏تواند با ظلم جهانى همگام شود. بنابراین امنیت جهانى براساس عرضه و تقاضاى آزاد قدرت‏هاى جهانى ترسیم مى‏شود؛ پس امنیت جهانى زاییده لیبرالیسم جهانى است و لیبرالیسم خود زاییده ظلم برده‏دارانى چون «جان داک» براى جهان امروز بوده است.
 
 
3. جهانى شدن نیز به معناى جهانى شدن لیبرالیسم است که به وسیله امنیت جهانى محقق خواهد شد، پس غریزه و شهوت‏گرایى بر جهانى شدن و امنیت جهانى حاکم است، در نتیجه بى‏اخلاقى بر جهان حاکم خواهد شد. به همین دلیل، خشونت و جنگ‏هاى بسیارى جهان آینده را فرا خواهد گرفت، که طلیعه آن نیز جنگ‏هاى فرمایشى به رهبرى لیبرالیسم جهانى، براى صدور دموکراسى است.

4. نظریه دولت ـ ملت، مردمان زمین را به خشونت ناخواسته و کشتارهاى بیهوده کشانده است. مردم به این دلیل که مردم هستند، در پى خشونت نیستند؛ بلکه زندگى و آرامش را پى مى‏گیرند. اما نظریه دولت ـ ملت، مردم را به انسان‏هاى مکانیکى‏اى تبدیل مى‏کند که براى ایجاد امنیت دولت ـ ملت یا باید بکشند یا کشته شوند.

5. براى پیشگیرى از خشونت، باید در نظریه دولت ـ ملت تجدید نظر کرد و جامعه مبتنى بر آن، یعنى جامعه مدنى خدشه وارد ساخت «نظریه دولت ـ مردم» را جایگزین آن نمود و جامعه مبتنى بر آن، یعنى «اجتماع مدنى» را محور قرار داد. به این ترتیب در این جامعه، دولت پرخاشگر وجود نخواهد داشت؛ چرا که مردم محور این دولت‏اند
صلح جهانى در پناه عدالت و معنویت جهانى حرکتى است که همه مردم جهان در انتظار آن هستند و جبهه مردمى جهانى براى مقابله با ظلم جهانىِ برخاسته از سرمایه‏دارى مبتنى بر لیبرالیسم، هدف غایى دولت اسلامى است
نه ملت محصور در یک جغرافیاى خاص.

6. در این نظریه دولت واحدى حقوقى است که فلسفه آن برقرارى عدالت در سطح روابط خارجى و داخلى است. عدالت در روابط خارجى، یعنى عدم پذیرش ظلم جهانى، نه ورود در فرآیند ظلم جهانى و عدالت در مسائل داخلى، یعنى عدم ظلم به مردم و تنظیم امورى که زندگى و معیشت مردم را به صلاح برساند. به این ترتیب، پیشرفت معرفتى و ساختارى جامعه تضمین مى‏شود.

7. صلح جهانى نیز بر این نظریه شکل مى‏گیرد، چون ملت که به مرزهاى جغرافیایى متکى است، در این نظریه حذف شده و مردم جایگزین آن مى‏شود. مردم که در حوزه‏هاى فرهنگى خاص مثلاً جهان اسلام زندگى مى‏کنند، داراى علایق اقتصادى، اجتماعى، فرهنگى و عاطفى نزدیک به هم هستند و ما از آن به امت اسلامى یاد مى‏کنیم و معتقدیم که مرزهاى جغرافیایى نباید موجب جدایى امت اسلامى از هم شود.

8. در بعد امت‏هاى دیگر (غیر اسلامى) نیز این رویه طى مى‏شود، چون عدل، ارزش مطلق حاکم در اسلام و تشیع است که اگر با بلاغ مبین ترکیب شود، مى‏تواند روابط میان دیگر دولت ـ مردم‏ها را شکل دهد. در این نظریه دیگر رایزن‏هاى فرهنگى، سازمان‏هایى فانتزى و تشریفاتى نیستند؛ بلکه در محور روابط خارجى واقع مى‏شوند و در یک رابطه منسجم با وزارت خارجه عمل خواهند کرد.

9. کسانى که امنیت جهانى را مى‏پذیرند، خواسته یا ناخواسته سلطه جهانى را نیز پذیرفته و امنیت خود را در پناه آن خواهند جست و امنیت درونى و بیرونى را در پناه یک ظلم جهانى خواهند پذیرفت.
موضع‏گیرى داخلى برخى پس از انقلاب و در زمان حکومت دولت موقت، درباره عدم نیاز به انرژى اتمى و پس دادن F_14 هاى خریدارى شده نیروى هوایى تا مخالفت با چرخه سوخت اتمى پس از دوم خرداد ظاهراً شاهدى براى این رویه و تفکر باشد.

10. چون محور سیاسى در این نظریه مردم است و مردم مى‏خواهند زندگى کنند، پس به دنبال صلح و آرامش هستند و این را از فطرت خود یا عقل سلیم و شعور عمومى به دست مى‏آورند. جهت آرمانى دولت اسلامى نیز بر اساس همین بنا مى‏شود. صلح جهانى در پناه عدالت و معنویت جهانى حرکتى است که همه مردم جهان در انتظار آن هستند و جبهه مردمى جهانى براى مقابله با ظلم جهانىِ برخاسته از سرمایه‏دارى مبتنى بر لیبرالیسم، هدف غایى دولت اسلامى است.


 نوشته شده توسط تحلیل بی عینک در پنج شنبه 86/6/22 و ساعت 6:11 عصر | نظرات دیگران()
درباره خودم

بی عینک
تحلیل بی عینک
وقایع را بی عینک ببینیم نه از درون عینک رسانه ها . همین

آمار وبلاگ
بازدید امروز: 8
بازدید دیروز: 7
مجموع بازدیدها: 385381
جستجو در صفحه

لوگوی دوستان
خبر نامه